YAS de leukste tijd van het jaar (naar mijn idee) is aangebroken en de winkels liggen weer vol met heerlijkheden zoals chocoladeletters, kruidnoten en gevulde speculaas! Die laatste heb ik dus is even nagemaakt en daar een gezondere versie van gemaakt. In calorieën zal die niet extreem veel schelen maar in voedingsstoffen is deze absoluut beter. Hij smaakt veel puurder dan de gevulde speculaas uit de winkel en is echt heel lekker! 

De gevulde speculaas uit de winkel bevat behoorlijk wat onnodige toevoegingen en daarnaast is de amandelspijs vaak gemaakt van witte- of sojabonen omdat dit goedkoper is. Niet gek dus dat dit recept puurder smaakt:) En natuurlijk is de variant uit de winkel ook super lekker maar wat gezonde afwisseling is ook leuk!

 

Ingrediënten amandelspijs:
100 gram amandelen (ik gebruikte donkere amandelen maar dat maakt de spijs ook donkerder)
120 gram dadels
2 theelepels citroensap 
3 eetlepels water 

Ingrediënten speculaas:
200 gram volkoren meel
100 gram zonnebloemolie of kokosolie
80 gram kokosbloesemsuiker of gewone suiker
3 eetlepels speculaaskruiden
40 milliliter ijskoud water
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
Handje amandelen om te garneren

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Meng de zonnebloemolie samen met de suiker, het zout, de kruiden en het bakpoeder. Voeg het meel toe en kneed tot een geheel. Voeg vervolgens ijskoud water toe tot het een vast deeg vormt waar je een deegbal van kan maken. 
Maak vervolgens een deegbal en leg deze even in de vriezer. 

Doe in de keukenmachine de amandelen en hak zo grof als je zelf lekker vind. Ik hou wel van een beetje bite aan de amandelspijs maar de stukjes amandel moeten ook niet te grof zijn want dan word het geen mooi geheel. Haal de amandelen uit de keukenmachine en doe in een bakje. Doe vervolgens de dadels in de keukenmachine en laat deze draaien tot het een gladde pasta is. Voeg vervolgens de amandelen weer toe en laat de keukenmachine nog een aantal keer draaien tot alles goed gemengd is. 

Haal de deegbal uit de vriezer en rol uit tot een platte plak. Snijd deze plak in tweeën en beleg 1 deel met de amandelspijs. Leg vervolgens het andere deel van de uitgerolde speculaas op de amandelspijs en druk goed aan. Druk vervolgens een aantal amandelen in de bovenkant van de speculaas en bak de speculaas voor 20-25 op 180 graden. 

Tip: Gebruik bakpapier om de deegbal op uit te rollen. Bakpapier maakt de speculaas mooi glad en kan je makkelijk dubbelvouwen. 

Enjoy! 

 

Hi! Ik ben Mendy. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog! Op mijn blog ga je artikelen vinden over dingen waar ik gelukkig van word. Pak er een kopje thee bij en kijk even lekker rond! 

 

INSTAGRAM

 

 

 

 

 

Meer over mij

Ik ben Mendy! Ik ben twintig jaar, woon in Giessenburg en werk in een winkel in Gorinchem. Ik hou van lekker eten (koken) en hiervan genieten met vrienden. In de zomer zit ik vaak lange avonden op het terras om te genieten van lekkere drankjes, het warme weer en goed eten. Naast een hoop gezelligheid en lekker eten vind ik het ook fijn om twee keer per week te knallen in de sportschool of te lopen door de stad op zoek naar de mooiste items. Tot slot houd ik ook erg van het lezen van boeken, kijken van films/ series en vind ik alles wat met lifestyle te maken heeft ook erg leuk. Kortom: er zijn een hoop dingen waar ik van kan genieten en die ik wil delen met jou! 

Happiness

Happiness is letting go of what you think your life is supposed to look like and celebrating it for everything that it is.